Сергей Бубка:Поздравявам БФЛА за отличната организация на световното по полумаратон
Сергей Бубка:Поздравявам БФЛА за отличната организация на световното по полумаратон / Николай Дончев, БФЛА

Вицепрезидентът на Световната федерация по лека атлетика (ИААФ) Сергей Бубка похвали България за отличната организация на 20-ото световно първенство по полумаратон, което ще се проведе днес в Каварна.

„Щастлив съм, че съм в България, в тази толкова специална за световната атлетика година, заяви Бубка по време на официалната пресконференция на ИААФ, която се проведе вчера в сградата на община Каварна. - Вие сте много спортна нация и винаги е приятно да бъда тук, сред приятели. Точно 22 години - след шампионата на планетата за юноши и девойки в Пловдив, сега световната атлетика отново е във вашата страна. Поздравявам домакините от Българска федерация лека атлетика и община Каварна за перфектната организация. Надявам се да видим едни много силни стартове с отлични резултати, предпоставка за което е равниното трасе, както нивото и броят на участниците. Сигурен съм, че състезанията ще съберат много хора зрители. ИААФ има цел да промотира атлетиката в повече страни и се радвам, че това се случва сега в България, тук на Балканския полуостров, който е приоритетен регион за нас”.

На старт днес ще застанат 147 атлети от 42 страни. При жените записаните са 61, а при мъжете 86. Сред тях са и най-добрите български атлети по полумаратон.

Президентът на БФЛА и шеф на организационния комитет на Световното първенства по полумаратон Добромир Карамаринов заяви по време на пресконференцията, че българите сме горди, че с нас отново е Сергей Бубка – един голям приятел на нашата страна. „Искам да благодаря на ИААФ са доверието, което ни оказа с решението да бъдем домакини на Световно първенство по полумаратон за мъже и жени, което се случва за първи път в България. Използваме голямото събитие, за да промотираме атлетиката: непосредствено преди началото на първенството в събота част от великите наши спортисти – сред тях големите шампиони Стефка Костадинова, Христо Марков, Ивет Лалова - ще застанат на старт заедно с млади таланти, за да пробягат едни символични 100 метра в чест на 100-годишнината на ИААФ. На добър час на всички в тази много специална за световната атлетика година!”, завърши Карамаринов.

Кметът на Каварна Цонко Цонев заяви, че е много радостен, че след легендарните групи Дийп Пърпъл, Уайт Снейк и още една дузина рок музикални знаменитости, сега Каварна посреща и звездите на световната атлетика начело със Сергей Бубка. „Благодаря на ръководството на ИААФ за оказаното доверие, което ще се опитаме да оправдаем във всеки един аспект.”, допълни кметът.

Генералният секретар на ИААФ Езар Габриел обяви, че е Световната федерация е горда, че България отново е домакин на голямо първенство в атлетиката. „ИААФ се стреми да развива шосейните бягания, като непрекъснато правим някои промени за доброто им бъдеще. – каза Габриел. - Ето и сега имаме 153 участници от 42 държави, а на предишния шампионат бяха 123. Имаме страни-дебютанти, като Македония например. Наградният фонд осигурен от ИААФ е 245 000 щатски долара, което също е показателно за отношението ни към подобен род прояви. Търсим и подкрепяме места, където масовите бягания са с традици, подобно на Каварна.”

Стартът на промо бягането в чест на 100 г ИААФ в което ще участват олимпийските шампиони Стефка Костадинова и Христо Марков и еврошампионката Ивет Лалова, както и млади таланти в атлетиката ще е днес около 9 часа. В бягането се очаква да стартира и вицепремиерът и министър на вътрешните работи и почетен президент на Световното по полумаратон Цветан Цветанов. Официалният старт на световния шампионат е в 9,30 с бягането на жените. Мъжете ще стартират от 11,00 ч. След награждаването, което ще е около 12,30 ч медалистите ще отидат да засадят дръвчета по Зеленият проект на ИААФ.