Семейства на деца с увреждания:Боже, пази децата ни от политиците
Семейства на деца с увреждания:Боже, пази децата ни от политиците / netinfo
Мълчалив протест в центъра на Добрич организират по повод Европейския ден за протест на хората с увреждания – 5 май, „Хобис клуб”, сдружение „Свети Мина”, фондация „Свети Николай Чудотворец” и сдружение на инвалидите „Надежда”.

От 11 часа пред търговски център „Валентина” неправителствените организации ще огласят Призив срещу толерираната от държавата дискриминация на хората с увреждания в България и Добрич.

Страната ни е държава без адекватна политика и практика спрямо хората с увреждания и семействата, отглеждащи деца с увреждания и тежки заболявания, се казва в Призива на семействата от Добрич. Те настояват за спешна обществена дискусия и действия за изработване на нов закон за интеграция на хората с увреждания, за ясни правила и критерии в програмите „личен асистент” и „социален асистент”, за разработване на специален закон за семействата с деца с увреждания.

От сдружение „Свети Мина” обявяват конкурс за дарения от партиите, издигнали кандидатдепутатски листи за Европейския парламент в полза на Център Фонд за лечение на деца София. Крайният срок за внасяне на даренията е 16 май.

Предвидена е награда за най-щедрия дарител – публична благодарност и едномесечно гостуване в семейство с дете с увреждане или тежко заболяване. Наградата е под наслов”Боже, пази децата на България от политиците й”.

Конкурсът предвижда и местно издание – добричките партийни централи да участват благотворително в сметката на Обществен фонд за лечение на деца – в Общинска банка Добрич.

Специално за кметицата на Добрич Детелина Николова, зам. социалния министър Иванка Христова и председателя на Народното събрание Георги Пирински, майките от сдружение „Свети Мина” ще направят подаръци – памперси и мокри кърпички за новородени. Те ще направят по-меки столовете им, докато се правят, че работят за народа, се казва в обръщение до медиите от семействата на деца с увреждания.