„Атлиманска огърлица” радва Китен
„Атлиманска огърлица” радва Китен / Пресцентър
Ансамбълът за автентичен фолклор към НЧ „Дочо Михайлов-1906“ - с. Бабук, община Силистра, взе участие и спечели едно от най-високите отличия - наградата на кмета на Китен, и признанието на журито на VI-ия Международен фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“ в град Китен.Освен с тази награда, съставът беше удостоен и с честта да гостува в Република Косово.

Пет дни в най-екзотичното място на Южното ни Черноморие на красивия залив Атлиман, участниците показаха фолклорните си традиции на лятната морска сцена в града. Събитието бе под патронажа на кмета на Приморско Димитър Германов, тъй като общината е организатор, заедно с кметство Китен и Сдружение „Атлиманска огърлица“. Директор на фестивала е странджанската народна певица Златка Ставрева. Всяка година участниците са многобройни от различни фолклорни области на страната и чуждестранни състави от Украйна, Азербайджан, Гърция, Сърбия, Македония, Грузия, Полша, Русия, Чехия, Словакия, Косово и др.

Международният фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“ е с конкурсен характер. Певческите групи, танцовите състави, ансамбли и индивидуални изпълнители са разделени в няколко възрастови групи. Компетентно жури с председател проф. д.изк. Лозанка Пейчева, фолклорист и музиколог, оценява изпълненията на над 80 формации. В журито бяха и известната народна певица Янка Рупкина, носител на награда „ГРАМИ“, добруджанецът доц. д–р Венцислав Димов (фолклорист, етномузиколог и водещ) и др.