Роднини на изчезнали хора искат детектор на лъжата за полицая Йордан Костов
Роднини на изчезнали хора искат детектор на лъжата за полицая Йордан Костов / netinfo

Близки на изчезнали младежи от Добричка област поискаха задържаният за връзки с групата на "наглите" полицай Йордан Костов да бъде подложен на детектор на лъжата. През 90-те години на миналия век Костов е работил в добричкото Първо РПУ. По-късно се премества в София.

"Имаме съмнения, че Йордан Костов е замесен в случаите с изчезналите ни деца. Когато научих, че този човек е задържан за контакти с групата на "Наглите", бях буквално стресирана. Той е работил по нашите случаи. Толкова много съм му вярвала тогава", заяви Кръстинка Димитрова, майка на Румяна Иванова Димитрова. Тя изчезна на 30 април 1998 г.

По думите на майката, наглото ченге Костов е бил в криминалния отдел в добричката полиция. "Тогава нямаше и 1% разкриваемост на случаите. Пък и Костов не беше човек, който се отличава с кой знае какви качества. Как така замина да работи в София? Как е стигнал до "наглите"?, попита Кръстинка Димитрова. 

Тя и останалите роднини искат заловеният полицай да бъде подложен на сериозен и обстоен разпит, защото може да е укрил важна информация по техните случаи.
Димитрова обаче заяви, че няма никакви конкретни доказателства, че полицаят Костов е замесен по някакъв начин. Роднините освен това искат среща с премиера Борисов и вътрешния министър Цветанов.

От началото на 90-те години в Добричка област има 23 случая на безследно изчезнали. През януари 2007 г. роднините изложиха подробно своите проблеми пред бившия МВР-шеф Румен Петков. След това бе разкрито убийството на Мариана Илиева, убита от съпруга си през 1995 г. През 1998 г. изчезнаха общо петима млади хора.