/ РИМ-Добрич
За поредна година Регионален исторически музей-Добрич, ще се включи с богата програма в Европейската инициатива „Нощ на музеите“, чието петнадесето издание предстои да се проведе на 18 май.
 
Започва второто издание на Дните на румънската култура

Европейското културно събитие и Международният ден на музеите ще бъдат отбелязани с разнообразни прояви, които започватна 17 май с откриване на изложба „С порива на птиците“. Тя е посветена на 110-годишнината от рождението на Петър Славински и включва ценни оригинали: книги, писма и ръкописи на писателя, неговата пишеща машина, както и част от уникална колекция от накити.
 
Временната експозиция е своеобразен знак за признателността на добруджанци към Петър Славински, който обичаше хората, но живееше с порива на птиците – устремен все нагоре, към безкрая.
 
Акцент в инициативите, подготвяни от Добричкия музей, е изложбата„Астрофотография“ на Емил Иванов и Михаил Мамчуров. Автори на снимките са двама варненски любители астрономи - световноизвестният оперен певец Емил Иванов и програмистът Михаил Мамчуров. Двадесет фотографии са запечатали уникалната красота на различни космически обекти, заснети с помощта на телескоп и изключително прецизна техника.
 
Определиха победителите в конкурс за есе, посветен на Търновската Конституция

Посетителите ще могат да разгледат някои от най-впечатляващите мъглявини, звездни купове и галактики и да си подарят едно неповторимо космическо пътешествие.
 
За доброто настроение на всички гости ще се погрижат актьорът Красимир Демиров, поп и джаз изпълнители от класа на Милена Пеева от СУ „Св. Климент Охридски“, Артцентър „Палитра“ с артдиректор Иван Иванов и вокален педагог Анелия Иванова, Студио за поп-рок певци „Сарандев“ при Общински младежки център „Захари Стоянов“ с ръководител Елена Карабельова.