Разследват две сделки на предишни областни управители
Разследват две сделки на предишни областни управители / netinfo

По две от сделките, сключени от предишните областни управители, има заведени досъдебни производства, заяви сегашният губернатор Желязко Желязков. Днес той отчете свършеното в управата през четирите месеца от началото на мандата му. 

Едното от започналите производства е за 8 парцела на Дамбата в Балчик, продадени без търг на фирми. 

Имотите, които държавата е придобила вследствие на заменки, извършени от бившите управители, са в окаяно състояние, каза още Желязков. 

Тези имоти са били придобити при многократно завишени оценки и сега е трудно да бъдат продадени дори за 10% от стойността им. Желязков даде пример с 9 апартамента в комплекс „Реджията", чиято оценка в момента е не повече от 7-8 хиляди лева. Имотите са тип гарсониера и боксониера и са тотално разбити. Те са били заменени за апетитен държавен крайморски терен в Кранево. През следващата седмица апартаментите ще бъдат обявени за продажба и от областната управа се надяват да има желаещи да ги купят. 

„Имаме проблеми и със събирането на наемите на ползващите държавни имоти", допълни Желязков. Некоректни наематели дължат на държавата 21 хил.лева. Заведени са общо 36 изпълнителни дела срещу длъжници.

Три партии също са борчлии към държавата. От СДС-Добрич дължат 4800 лева - това е наемът за една година за предоставената на сините сграда до кооперативния пазар. БСП не е платила 1841 лв. за последните три месеца за офиса си в Добрич, а ДПС не плаща редовно за сградата, която ползва в Тервел.