Разсад за етерични култури и черна кайсия – сред новостите на борсата за семена
Разсад за етерични култури и черна кайсия – сред новостите на борсата за семена / Дарик Добрич

Започна 22-ото издание на Борсата за семена и посадъчен материал, организирана от "Добрички панаир". В нея се включват 45 изложители - български фирми и представителства на чужди компании. За първи път в изложението участва асоциация "Български пипер", която представя продукцията на 15 свои членове.

В специализираното изложение се включват и фирми, които предлагат разсад за етерично-маслени култури, като маточина, бял равнец, лавандула. Изложителите идват в Добрич в отговор на засиленото търсене на тези култури от местните производители, коментира изпълнителният директор на „Добрички панаир” Звезделина Иванова.

Разсад за етерични култури и черна кайсия  сред новостите на борсата за семена
netinfo

На посетителите се предлагат още овощен и лозов посадъчен материал, семена за слънчоглед, царевица, фасул, различни сортове зеленчуци, органични торове, мед,  тревни смески, семена и луковици за цветя и подправки.

Разсад за етерични култури и черна кайсия  сред новостите на борсата за семена
netinfo

Интерес предизвиква предлаганата от овощен разсадник в Добрич черна кайсия. Това е хибрид между синя слива и кайсия, разработен в Пловдивски овощарски институт.  Плодовете й са сочни, без жилки и на вкус много приличат на традиционната силистренска кайсия. Цветът на плода обаче е тъмен, а костилката му е като на синята слива, обясни изложителят Тодор Димитров. Той подчерта, че черната кайсия има 18% захарност, което прави и ракията от този плод много ароматна.

Посетителите разглеждат с любопитство и изложените на борсата навигационни системи за управление на земеделски машини. Навигацията може да показва на механизаторите каква е покритата площ при операции като торене и пръскане, а също да помага при по-прецизните операции като сеитба и окопаване. Това е иновативен продукт, който в момента навлиза на пазара и интересът към него е много голям, обясниха изложителите от  фирма „НИК Електроникс”.

Разсад за етерични култури и черна кайсия  сред новостите на борсата за семена
netinfo

Специализираното изложение се провежда в зала „Добротица” и ще продължи до 6 февруари. При официалното откриване на форума успех на изложителите пожелаха изпълнителният директор на „Добрички панаир” Звезделина Иванова и кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Предстои тази вечер „Добрички панаир” да връчи и традиционната си награда. Грамотата и статуетката тази година отиват при фирма „Пионер семена България”, която има най-висок пазарен дял в страната при царевицата и слънчогледа, съобщи Звезделина Иванова.

Разсад за етерични култури и черна кайсия  сред новостите на борсата за семена
netinfo