Памет за Йордан Кръчмаров в Гурково
Памет за Йордан Кръчмаров в Гурково / netinfo
По повод 70-годишнината от рождението на Йордан Кръчмаров се проведе първият поетичен пленер "Морето ме зове“.  Идеята за него е на Росица Шалтева – ръководител на литературния клуб „Йордан Кръчмаров“ в Балчик, съдействат й Нарочно читалище „Паисий Хилендарски“ и Община Балчик. Пленерът събра от 22 до 24 юли представители на добричкото Сдружение на писателите, роднини, близки, познати и приятели на поета от Балчик,  Добрич, Каварна и Шабла. Те посетиха няколко места по морето, любими на Кръчмаров и възпяти в неговите стихотворения.
 
Поетесата Керанка Далакманска, участник в събитието, споделя: „Да се мине по стъпките на Йордан Кръчмаров от родното му село Гурково през Каварна, Българево, Зеленка, Калиакра, Болата и Шабла бе интересно преживяване за авторите. Широтата на житно-слънчогледовата равнина, безкрайния син път на морето, опиращ до хоризонта, нацъфтелите полски цветя, малките мидички по брега на морето, всичкото това ни връщаше назад във времето, когато Данчо беше сред нас“.
 
Първата спирка на пленера е среща на 23 юли в читалището в Каварна с членове на местния литературен клуб. "На нея прозвучаха спомени за Данчо, актьорът Любен Чаталов чете негови стихове", разказва Далакманска за Дарик. Стъпките на писателите стигнали до уютния дом на Параскева Атанасова в село Българево, където на типична добруджанска трапеза продължават разказите за интересни случки от живота на поета. В този ден групата посещава и други любими негови места.

Поетичен пленер "Морето ме зове
netinfo

На 24 юли – рождения ден на Йордан Кръчмаров, въпреки дъжда, гостите на пленера поставят цветя на гроба му в Гурково, след което провеждат среща в местното читалище "Свобода". Посрещат ги секретарят на читалището Албена Войчева, общественици и приятели на Данчо. „Неговата учителка от началния курс Маргарита Николова предложи увлекателен разказ. Спомени сподели и братовчедката Светла Атанасова, както и други приятели от детството. В читалището прозвучаха стиховете на Данчо, претворени в песни и изпълнени от Деян Димитров“, разказва Далакманска.

Поетичен пленер "Морето ме зове"
netinfo

Акцентът на честването на рождения ден на поета е в Художествената галерия в Балчик, където се проведе литературно четене, в което участваха творците Сашо Серафимов, Александър Белчев, Камелия Кондова, Елка Няголова, Стефан Жечев, Елица Виденова, Керанка Далакманска, Маруся Костова, Георги Йовчев, родственици и почитатели на поезията на Йордан Кръчмаров. Водещ бе актьорът Любен Чаталов, който призна че след поканата за участие в поетичния рецитал за първи път се е запознал със забележителното му творчество и е силно впечатлен. Деян Димитров изпълни песните, композирани от него по стихове на Кръчмаров. Срещата продължи повече от час и половина и завърши със спомени от детството на поета, разказани от племенницата му Десислава.
 
Организаторът Росица Шалтева изказа благодарност към всички съдействали за осъществяване на пленера, посветен на Йордан Кръчмаров. Нейната идея е събитието да стане периодично и да събира поети от цялата страна в Балчик и по Северното Черноморие – на любимите на Данчо места.

Поетичен пленер "Морето ме зове"
Дарик Добрич