Първанов: Религията може да помогне на държавата за излизане от духовната криза
Първанов: Религията може да помогне на държавата за излизане от духовната криза / Дарик Добрич

Президентът Георги Първанов ще представи позицията си по идеята за задължително вероучение на среща в близките дни с патриарх Максим, стана ясно по време на гостуването на държавния глава в Добрич. „Струва си да бъдат чути аргументите на привържениците на идеята за религиозно обучение в училищата, защото се намираме в тежка духовна и ценностна криза. Религията би могла да подпомогне усилията на държавата и обществото за излизане от такава кризисна ситуация", заяви държа

Първанов: Религията може да помогне на държавата за излизане от духовната криза
netinfo
вният глава.

Президентът бе гост на Добрич на празника на града 25 септември и честванията на 70-та годишнина от връщането на Южна Добруджа в пределите на България. Георги Първанов присъства на молебен в новопостроения добрички храм „Свети Климент Охридски" и дари църковна утвар. Той бе приветстван от стотици добричлии, дошли за службата. Там бяха и дарители за градежа на храма, голяма част от чуждестранните гости за празника, депутати.

„Най-лошото би било да се опитваме да етнизираме социалната политика. Когато става дума за интеграция, тя трябва да носи не толкова етнически, колкото социален характер", заяви президентът по повод антиромското шествие в София и коментарите за изгонените от Франция роми. Първанов подчерта, че не трябва да бъдат забравяни 1 милион българи, които отдавна са в чужбина, за да си изкарват прехраната. „Решенията трябва да не се търсят само за една или друга етническа или религиозна група, а за социалните общности. Толерантността е нещо за което обществото трябва специално да се замисли. Последните години сме свидетели на нова вълна на конфронтация - идеологическа, политическа, междуличностна", заяви Първанов. Той допълни, че няма как да не сме свидетели на нетолерантни прояви на улицата, в училищата и на публични места, след като дори в парламента се чуват тежки думи.

Първанов: Религията може да помогне на държавата за излизане от духовната криза
netinfo