Закриване на театралния фестивал в Каварна
Закриване на театралния фестивал в Каварна / Община Каварна
На тържествена церемония в читалище „Съгласие – 1890“ спусна завеса 21-ият фестивал на любителските театри с международно участие „Каварна 2018“. „Няма такъв фестивал, това е изключително събитие за България“, каза в словото си при закриването председателят на журито проф. Елена Баева. По думите й в Каварна си дават среща културни дейци, които са влюбени в театъра, искат да има български театър и ако нямат професионализъм, имат достатъчно много любов и талант, който в някои случаи се изравнява с доста професионалисти. Присъствието на младежки театрални състави ни дават вяра и надежда, че нищо не е изгубено, че младите хора носят в себе си прекрасни неща и въпроси към нас, а ние сме длъжни да им отговорим: какви сме ние в този живот, какво правим днес, какъв е нашият морал, кого обичаме, може ли да обичаме.

Фестивалът бе закрит от кмета на община Каварна Нина Ставрева, която благодари на актьорите, че по време на празниците са станали част от театралната магия, като пожела да са спорни делата им и да носят морския град в сърцата си. Тя заяви, че Каварна е била, е и ще бъде средище на културата, защото тя ни прави личности и с това ни държи живи.

Награждаване
Община Каварна

Голямата награда на името на проф. Гочо Гочев журито присъди на спектакъла „Буре барут“ от Деян Дуковски, режисьор и сценограф Богдан Петканин, изигран от театралния състав при Дома на енергетика в Козлодуй. Първа награда заслужи спектакъла „То беше чучулига, Жулиета“ от Ефраим Кишон, режисьор и сценограф Петър Тосков от общинския театър при Дома на културата в Гълъбово. За младежки спектакъл първо място получи спектакълът „Очите на хората“ от младежки театър „Драмеди“ от София.

С индивидуални награди бяха отличени: най-добра младежка женска роля - Станимира Ангелова, младежка мъжка роля - Димитър Аврамов, най-добра женска роля - Боряна Стамболиева, мъжка роля - Веселин Анестиев сценография - Веска Кръстева, и за режисура - Румен Велев.

Журито раздаде и призовете „Прелетни птици“ - на спектакъла „Посоки” от Георги Балабанов, режисьор Валентин Дмитриев – театър „Смешен петък”, гр. Тараклия, Република Молдова; и спектакъла по приказката на Пушкин „Жених”, режисьор Олга Огонкова – Театър – студио „Артел” при Дом на културата, гр. Подолск, Русия.