Приеха стратегия за развитие на Добричка област за периода 2014 – 2020 година
Приеха стратегия за развитие на Добричка област за периода 2014 – 2020 година / областна управа

Стратегия за развитие на Добричка област през следващия програмен период на ЕС бе приета днес на заседание на Областния съвет за развитие, ръководено от областния управител Недко Марчев. Документът има за цел да намери баланса между интересите на държавните и местни власти, бизнеса и местните общности в рамките на областта.

Проектът на Областна стратегия бе представен от екип консултанти от Националния център за териториално развитие – София, арх. Иван Димчев и ст.н.с. Стойко Дошеков.

Областната стратегия е средносрочен документ, който дава техническите параметри и насоки за разработването на общинските планове за развитие, но тя не разпределя ресурси, уточни ст.н.с. Стойко Дошеков. Област Добрич да стане устойчиво развиваща се териториална единица, предлагаща атрактивна инвестиционна среда, в която местната общност ще живее и ще се труди в хармонична природна, социална и бизнес-среда, е визията на документа за развитие на региона.

Три са основните стратегически цели, залегнали в документа. Първата е повишаване на потенциала на човешките ресурси, увеличаване равнището на заетостта, доходите и постигане на социална интеграция на групите в неравностойно положение.

На второ място се поставя създаването на условия за увеличаване на конкурентноспособността за постигане на динамично развитие на областта при намаляване на различията както вътре в нея, така спрямо и съседните области.

Третата цел е стимулиране на балансираното териториално развитие чрез установяването на адекватни модели на териториално устройство, подобряване на екологичните условия, ефективно използване на механизмите за трансгранично и междурегионално сътрудничество.