/ ThinkStock/Getty Images
През 2019 година по Програмата за развитие на селските райони ще бъдат отворени 9 мерки с бюджет от 141 млн. евро, съобщават от Министерството на земеделието.  Подмярката за иновации 16. 1 ще  бъде отворена в началото на следващата година. През 2019-а предстои стартирането на подмерките 6.3 - насочена към малките земеделски стопанства, 7.3 за създаване на широколентова инфраструктура в малките населени места, 7.6 за дейности по възстановяването на сгради с религиозно и културно значение, както и подмярка 1.1 за  получаване на професионално обучение.

Към момента 1,6 млрд. евро или 56% от бюджета на ПРСР за целия период  е договорен,  като по отворените приеми за 2018 г. бюджетът е над 662 млн. лв., каза зам.-министър Лозана Василева. На сайта на министерството може да се види прогнозната програма за приемите.

Възможности по две мерки на ПРСР представят в Генерал Тошево

„Над 2,5 млрд. лева са изплатените средства в сектор „Земеделие“ през 2018 година“, каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.  1,521 млрд. от сумата са директните плащания, обвързаното производство, зелените плащания и други. Преди Коледа бяха изплатени 634 млн. лв. по Схемата за единно плащане на площ.
 
„Общо 305 млн. лв. са всички преходни национални помощи. Водещите са в тютюнопроизводството и в животновъдството. Беше отпуснат и dе minimis – там, където съответните сектори имат своята пазарна нужда и необходимост да бъдат подпомогнати допълнително", допълни Румен Порожанов.
 
Той припомни, че през тази година има две одобрени държавни помощи в сектора – за малки мандри и за Global G.A.P. - сертификат, който производителите на плодове и зеленчуци трябва да притежават, за да могат да реализират продукция в големите търговски вериги. 

Министърът съобщи още, че в момента заедно с производителите на плодове се работи и върху възможностите за помощи за малки камери за бързо замразяване, сушилни и други съоръжения, с които да се подпомогне процесът по запазване на плода веднага след беритба.