Препоръчаха ремонти на някои язовири в Силистренско
Препоръчаха ремонти на някои язовири в Силистренско / www.kvorum-silistra.info

Междуведомствена комисия обследва потенциално опасните водностопански обекти и проводимостта на речните легла в област Силистра. Проверката проследи състоянието на язовирните стени и съоръженията към тях. Констатациите са, че е сравнително добро състоянието на 500-метровия участък след язовирните стени на проверените обекти; има проводимост, но речните русла на отделни обекти не са почистени, поради което са направени предписания за мерки за привеждане в изправно техническо състояние. Проверените обекти имат изготвени аварийни планове, актуализирани съгласно последните промени в нормативната база.

Дунавска дига „Тутракан-Бръшлен" е добре почистена; осигурен е транспортен достъп и е възможно преминаването на специализиран транспорт.

Комисията препоръчва ремонти за язовирите „Кавака", „Сокол-шосето" и Ламбриново. „Добротица" в община Ситово има нужда от окосяване и от възстановителни дейности. Язовир „Майор Ценович - 1" в община Силистра е в неработоспособно състояние и препоръката е да се свика експертен съвет, зада се възложи проект за ремонтни работи по водния откос по стената, основния изпускател и преливника.
За язовир „Майор Ценович - 2" е необходим основен ремонт или да се изведе от експлоатация, поради което е взето решение да отпадне от списъка на потенциално опасните обекти засега.