комари
комари / Thinkstockphotos
Продължават инсектицидните обработки срещу комари по поречието на река Дунав. Те се правят чрез авиационно третиране. Графикът бе променен поради метеорологичните условия и от днес пръскането се възобновява, съобщават от БАБХ София. Предвиденият препарат е Ефциметрин 10 ЕК, който е от семейството на пиретроидите. За 18 юли, четвъртък, е планирано да бъдат третирани площите от село Сомовит, община Гулянци, Плевенска област, до сухоземната ни граница с Румъния край Силистра.
 
Въздушната обработка се извършва според Наредба № 13 от 26 август 2016 г. относно мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.
 
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) напомня на пчеларите да предприемат мерки по опазване здравето на пчелите. Третиранията ще обхванат площи до 6 км навътре в засегнатите площи, определени от съответните общини. Обработката е от изгрев слънце до 10 ч., но в името на безопасността за пчелите собствениците на пчелни семейства трябва да изчакват още часове, преди да ги пуснат. За повече и по-подробна информация стопаните могат да се обръщат към съответната община.