/ Кворум Силистра
В зала „Диоген Вичев“ в Регионална библиотека „Партений Павлович“ в град Силистра в 17.00 часа ще бъде представена книгата „Шиковското население в Добруджа“ с автор д-р Йордан Касабов.

Нощ на литературата в Регионална библиотека "Дора Габе"

Книгата е ключ за разгадаване на едноименната етногрупа и нейните предшественици, които и днес живеят в едно от най-големите села на област Силистра, както и техни роднини в други населени места у нас и в чужбина.

Специално за книгата е създаден герб на шиковци, а е представен и химнът на етнографската група. Поредната си творба историкът по образование, родом от село Брадвари, където също са живели шиковци като клонка от фамилиите на Калипетрово, посвещава на етнографска група, която е в основата на развитието на Крайдунавска Добруджа, а в предишни времена чрез своите предшественици и в други краища както на родината, така още на близки балкански и крайморски страни.

За първи път се предлага на читателя възможност да се докосне до литературни творби, почиващи на основата на непознатия за широката общественост шиковски говор, като някои от творбите ще бъдат представени на тържеството.

Част от тържеството ще е и кулинарна изложба по шиковски рецепти, предложени и в книгата.