/ РБ "Дора Габе"-Добрич
За пореден път Регионална библиотека „Дора Габе” бе домакин на т.н. читателско гнездо в Нощта на литературата. Главни организатори на събитието са посолства и културни институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“, съобщават от библиотеката. 

РИМ-Добрич се включва в Нощта на музеите с атрактивни изложби

Осмото по ред международно събитие събра много почитатели на съвременните европейски автори в библиотеката, за да се докоснат до произведението на една от най-обичаните детски писателки във Великобритания Ева Ибътсън - „Мая, кралицата на Голямата река“.

Директорът на библиотеката Невяна Христова запозна публиката с авторката и нейната завладяваща книга, получила редица престижни награди. Нощта на литературата откри кметът на град Добрич Йордан Йорданов, придружен от семейството си, който сподели с младата публика своето отношение към книгите и четенето и прочете откъс от избраната книга.

Много от възпитаниците на СУ „Климент Охридски”, които предпочетоха читателското гнездо на библиотеката, провокирани от забавната история,  останаха за следващото четене от актрисата в Държавен куклен театър „Дора Габе“-Добрич Мила Боянова.

Кралицата на хубавите детски книги Ева Ибътсън накара множеството почитатели на писаното слово да се потопят в в магичния свят на Южна Америка, да плават по река Амазонка с Мая и мис Минтън и да открият силата на приятелството.

Запленени от увлекателната история децата поискаха да прочетат цялата книга и разбира се те имат възможност да я заемат от сектор „Работа с деца” на библиотеката. Освен представяне на умело разказана история, каквато е „Мая, кралицата на Голямата река”, Нощта на литературата събра млади хора и техните родители заедно в  едно вълнуващо духовно преживяване.