Празник на водните лилии ще се проведе в село Малък Преславец
Празник на водните лилии ще се проведе в село Малък Преславец / www.complexdiva.com
Езерото край селото е най-голямата у нас колония на бяла водна лилия
Празник на водните лилии ще се състои днес в село Малък Преславец, обл. Силистра. В програмата са включени фолклорно надпяване на читалищни и пенсионерски художествени колективи, конкурс за детски рисунки, състезание за най-добър рибар за деца до 18 години. Организатори на проявата, която ще се състои за десети път, са община Главиница, кметството на Малък Преславец и местното читалище "Йордан Йовков-1946".
 
Празникът по традиция се провежда до езерото край селото в близост до Дунав, което е защитена територия. В него има 46-декарова лилиева колония. Според специалисти това е най-голямата у нас колония на бяла водна лилия. Растението е със статут на застрашен вид в Червената книга на България. В района виреят 180 растения, които са около 4,8% от висшата флора на България. В езерото на село Малък Преславец са наблюдавани и 147 вида птици.
 
През летния сезон районът е лесно достъпен, тъй като до него е изградена пътна инфраструктура. Мястото е подходящо за риболов и за отмора сред природата. Около езерото има беседки, пейки, наблюдателница, паркинг и санитарни възли. В кметството на селото работи туристически информационен център, в който се предлагат брошури и материали за езерото и бинокли и далекогледи за природолюбителите. Изградени и обозначени са екопътеки за наблюдение на флората и фауната. Непосредствено до езерото се намира рибарското селище. Мястото е много подходящо за пикник до река Дунав. Може да се закупи винаги прясна риба от рибарите и да се приготви на изградените барбекюта.