Празник на водната лилия в силистренското село Малък Преславец
Празник на водната лилия в силистренското село Малък Преславец / Дарик радио - Силистра, архив

Празник на водната лилия се провежда днес в силистренското село Малък Преславец. В програмата са включени фолклорни песенни и танци, обичаи и традиции от Добруджанския край. Двайсет самодейни групи от Русе, Силистра, Главиница, Алфатар, Ситово и Кайнарджа се изявяват на празничната сцена. За любителите рибари е организирано състезание за най-голям и най-богат улов.

Празникът в село Малък Преславец се провежда за пета поредна година. Инициативата е на местното кметство, читалището и общината в Главиница, съобщи кметът на селото Галина Александрова. Това е възможност повече хора да научат за красотата на блатото Малък Преславец - една все още непозната, екзотична и необичайна природна среда по поречието на Долен Дунав.

Блатото се слави с огромните си колонии от бяла водна лилия - растение със статут на застрашен вид в Червената книга на България. Колониите заемат около 46 дка от повърхността му. Според специалистите това е най-голямата цъфтяща популация на територията на България. Блатото Малък Преславец е една от последните запазени влажни зони по българския бряг на р. Дунав и е обявено за защитена зона. Птичето богатство на района наброява 147 вида, като гнездящи от тях са 82 вида.

Намира се на 4 км северно от с. Малък Преславец, в непосредствена близост до р. Дунав. Отстои на около 30 км от Поддържан резерват "Сребърна" и служи за хранителна база на чапли, блестящи ибиси, корморани и други, гнездящи в резервата птици.