Повечето от българите, живеещи в пламналата сграда в Германия, са от Добричко
Повечето от българите, живеещи в пламналата сграда в Германия, са от Добричко / ThinkStock/Getty Images

Дванайсет българи пострадаха при пожар в Германия. Петима от тях са в по-тежко състояние. Те са с травми, получени при опитите им да се спасят от огъня. Останалите са вдишали отровни газове. За живота и на 12-те българи няма опасност.

Огънят е пламнал в дървена сграда в град Гуденсберг, в която са живеели близо 50 души - българи и поляци. Сградата е напълно разрушена от пламъците. Полицията започна разследване.

Пожарът е избухнал в понеделник вечер и бързо е обхванал дървената къща, която е на 200 години. В дома са живеели около 30 български граждани, които са работели в холандска птицекланица, както и няколко поляци.

Пострадали са 12 българи, петима от тях са в по-тежко състояние. Те са получили травми, защото са скачали на покрива на съседна къща, опитвайки се да се спасят. Другите са без сериозни наранявания, но са вдишали отровни газове. Пострадалите са настанени в две болници и за живота им няма опасност.

Повечето българи, живеещи в пламналата къща, са от Добричко. Не знаят езика и това създава допълнителни проблеми при комуникацията с тях.

Говорителят на полицията в града Маркус Бретшнайдер съобщи пред медиите, че е започнало разследване, но все още без резултат.

„Не е ясна каква е причината за пожара, първоначално се разследваше версията за палеж. Нямаме обаче никакви следи за умишлен пожар. Първо трябва да направим оглед и да потърсим причината за пожара, но също така и да претърсим евентуално за жертви".

Преди пристигането на първите пожарникари местните жители и минувачите са се опитвали да помогнат на хората в къщата. Свидетели съобщават, че майки са хвърляли децата си на козирката на къщата, а възрастни са скачали на матраци, поставени от местните жители под прозорците.

Говорителят на полицията в областния център Касел каза, че огледът на напълно сринатата къща ще трае дълго и най-рано информация за причината ще има утре.

110 пожарникари и 40 спасители от „Бърза помощ" са участвали в гасенето на пламъците и спасяването на хората.