Повече награди ще раздават на фестивала Надежди, таланти, майстори
Повече награди ще раздават на фестивала Надежди, таланти, майстори / Дарик Добрич
Повече награди ще раздават на фестивала "Надежди, таланти, майстори"
56385
Повече награди ще раздават на фестивала "Надежди, таланти, майстори"
  • Повече награди ще раздават на фестивала "Надежди, таланти, майстори"

Три големи награди ще бъдат връчени на тазгодишното 17-о издание на Международния младежки музикален фестивал „Надежди, таланти, майстори", съобщи председателят на журито на конкурса проф.Виктор Чучков. Това се случва за първи път в историята на събитието. Зам.-кметът на Добрич Камелия Койчева обясни, че предстои промяна в статута на фестивала, за да се допуска занапред раздаване на до три Гран при в различните възрастови категории - надежди, таланти и майстори.

Всички наградени тази година са пианисти. Гран при ще замине за Русия. Негов носител е 30-годишният Максим Шаталкин от Москва, който е педагог и концертиращ пианист. Наградата в категория "таланти" е заслужил Атанас Янчев, на 15 години, от София, ученик в Националното музикално училище "Любомир Пипков". Гран при при надеждите също е за руски изпълнител - 10-годишната Екатерина Соломатина от град Орск. 14 са били номинираните за Гран при дарования. Сред тях силно впечатление са направили освен пианистите от зрялата група, и цигулар от Япония, кларинетист от Турция и фаготистка от София, казаха специалистите.

Много от членовете на журито и приятели на фестивала присъждат парични награди на заслужили изпълнители в конкурса, както и осигуряват курсове или стипендии в университетите, където преподават. Ще бъдат връчени два сертификата за по 2 000 долара от Тамара Паддубная, която е професор в Ню Йорк, а призираната Соломатина получава стипендия за 4-дневен курс в Германия, където преподава друг член на журито - проф. Томислав Байнов.

Председателят Виктор Чучков определи добричкия форум "Надежди, таланти, майстори" като "европейски бисер на фестивалите" и подчерта, че събитието заслужава златно отличие за качество и организация.

Чуйте повече за оценките на журито от проф.Виктор Чучков в аудиото.