Повече двойки отчитат на матурата по БЕЛ тази година
Повече двойки отчитат на матурата по БЕЛ тази година / Дарик Добрич, архив

Повече двойки отчитат от Министерство на образованието на матурата по Български език и литература през тази година. Слабите оценки са близо 3400. Отличниците са 17 207, като от тях 7057 са по Български език и литература, а останалите са по избираемите предмети за матура. По две отлични оценки са получили 4700 ученици, съобщи зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Традиционно най-много слаби оценки има по предметите „География и икономика" и „История и цивилизация". Над 1600 зрелостници имат слаб и по двете матури.

От министерството отчитат, че тенденцията все по-малко зрелостници да се явяват на Държавни зрелостни изпити продължава.

Директорът на дирекция „Образователни програми и образователно съдържание" Евгения Костадинова отчете, че най-масовата оценка, получена от зрелостниците е „Добър" - около 30 на сто от учениците са получили толкова.

„Няма резки отклонения спрямо това, което са показали зрелостниците в преходните години. разликите са по отношение на отделни предмети, без те да са тенденции", посочи Костадинова.

Американският колеж в София е с най-висока средна оценка - 5,72, толкова е и в Немската гимназия в столицата. На трето място е Испанската гимназия в София с 5,68. Най-слабо са се представили учениците в областите Ямбол, Силистра и Разград, а най-силни са резултатите в София, Смолян и Варна.

Зрелостниците вече могат да проверяват оценките си от държавните зрелостни изпити, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

На 20 май се състоя първата задължителна матура по български език и литература за 12-и клас, а на 22 май - втората задължителна матура по 13 предмета по избор на зрелостниците.

Оценките можете да видите тук