Половината от водачите на листи в Добричко са местни хора
Половината от водачите на листи в Добричко са местни хора / Дарик Добрич

В дните между 23 и 26 септември ще бъдат проведени обученията на членовете на секционни избирателни комисии /СИК/ в областта. Хората от Добрич се свикват в 10.00 ч. на 24 септември в Органова зала, а от община Добричка - на 26-и на същото място и в същия час, съобщи за Дарик председателят на Районната комисия /РИК/ Диана Далакманска.

Всички 25 партии и коалиции са се регистрирали успешно в РИК-Добрич за участие във вота на 5 октомври, уточни Далакманска. 13 от водачите на листите са местни хора от региона, другите 12 са с местожителство в други населени места на страната. 383 секции ще бъдат сформирани в 8-и многомандатен район. Рано е да се каже дали ще има допълнителни в ареста и здравни заведения, както и подвижни, които се образуват при подадени над 10 заявления по общини. Засега Добрич не е сред районите, в които ще се прави експериментално машинно гласуване.

Далакманска смята, че бюлетината няма да бъде твърде дълга, защото мандатите за депутати в района са 6, а има региони с 8, 10 или 12. Тя поясни, че преференциите ще се правят по същите правила както на евровота тази година. Важно за избирателите е, че ако желаят водачът да бъде гарантирано първи, е добре да посочат и предпочитание за него.

Преферирането ще бъде и основната трудност, според председателя, в работата на членовете на СИК. То трябва да бъде отделно отбелязано за всяка личност и партия в таблици, което ще забави броенето на гласовете. Далакманска каза, че РИК полага всички усилия да облекчи тежката физически работа на членовете на СИК при предаването на протоколите и бюлетините в зала "Добротица" в изборната нощ.

Засега в РИК-Добрич има подадена само една жалба, от преди началото на предизборната кампания. Тя касае разпространение на флаери от ПП "Атака" пред община Добрич. Препратена е на кмета на града, каза Далакманска.