/ областна администрация
Председателското място е за ГЕРБ, зам.-председателите ще са от ОП и ДПС, а това на секретаря - от БСП
Председателят на Районната избирателна комисия за европейския вот на 26 май ще бъде от ПП „ГЕРБ”. Патриотите и ДПС получават зам.-председателските места, а БСП – това на секретар на РИК.

Провеждат консултации на партиите за европейския вот

Това бе решено с консенсус при днешните консултации  с представители на парламентарно представените партии и коалиции и тези, които имат членове в Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

консултации политически сили
ОА

Домакин на срещата бе областният управител Красимир Кирилов. В нея участваха представители на ГЕРБ, БСП, Обединените патриоти, Реформаторският блок, ДПС и „Воля”.

Отсъстваше представител на „България без цензура” /ББЦ/, като бе обяснено, че човек от партията ще внесе документите й в 14 часа. Документацията на РБ също не бе пълна, но техни представители имаше и те гарантираха, че до 11.30 всичко ще бъде наред.

консултации политически сили
ОА

Представителите на „Воля” отначало отказаха да се съгласят с колегите си за разпределението на местата в ръководството на РИК, защото самите те искаха зам.-председателското място, но после бяха убедени да приемат.

консултации политически сили
ОА

Политическите сили постигнаха консенсус по въпроса как да се процедира спрямо ББЦ. Решено бе тяхното място в РИК да се даде след жребий на друга от партиите. Представителката на ОП /НФСБ/ Даниела Пеловска заяви, че трябва да има ред и законност и че неприсъствието на представител на ББЦ е неуважение към консултациите, които бяха обявени преди дни.

консултации политически сили
ОА

Жребият бе изтеглен от журналистката Севдалина Сарандева. Късметът бе за Реформаторския блок и той ще има двама члена в РИК.

Комисията е 15-членна. ГЕРБ има 5 места, БСП – 4, РБ – 2, ОП - 2, ДПС и „Воля” – по едно. Съставът на РИК трябва да бъде одобрен от Централната избирателна комисия. ГЕРБ предложи за председател Добромир Добрев, който няколко пъти е оглавявал избирателни комисии.

консултации политически сили
ОА

консултации политически сили
ОА