Почетоха паметта на героите от Кочмарската битка с паметна плоча
Почетоха паметта на героите от Кочмарската битка с паметна плоча / община Тервел

В село Кочмар, община Тервел, бе увековечена паметта на героите от Кочмарската битка, станала в полето между селата Кочмар и Карапелит. В рамките на честванията на 100 години от Добруджанската епопея, на читалището в тервелското село бе поставена паметна плоча. На нея е изобразен орденът „За храброст” - висш български орден, даван в Царство България и Република България. Той е най-почитаният български знак, вторият по старшинство в Царство България и четвърти по старшинство в Република България. Съществува от 1880 г. до 1946 г. и от 2003 г. до сега. На плочата е гравиран и надпис, който напомня, че на трети септември 1916 г. в землището на с.Кочмар части на Първа конна дивизия под командването на генерал Иван Колев са извоювали една от най-големите победи за българското оръжие през Първата световна война.

На тържеството бе отслужена заупокойна молитва от двама свещеници. Слова на признателност поднесоха кметът на Община Тервел Живко Георгиев и  заместник-областният управител Сали Феим. Присъстващите бяха докоснати от думите, съдържащи се в едно впечатляващо силно  есе – това на Мирослав Ставрев,  ученик от клуб за автентичен фолклор с ръководител Росица Стратиева. На откриването на паметната плоча присъства и Костадин Костадинов, директор на Регионалния исторически музей в Добрич. Венци и цветя поднесоха представители на организации и граждани от Община Тервел. Община Тервел отпечата и разпространи специален брой на вестник „Тервел”, посветен на Кочмарската битка и всички известни факти, свързани с нея.

Заключителният етап на честванията на героите в Община Тервел предстои през месец октомври.Тогава ще бъдат наградени участниците в общинския конкурс „Да помним героите на Добруджа” , което ще стане паралелно с  гостуването в Тервел на  деца и учители от родния край на генерал Иван Колев, взели участие в конкурса на Община Тервел.