По идеята за ограничаване на лова в Шабленско се работи от година
По идеята за ограничаване на лова в Шабленско се работи от година / БДЗП, Чавдар Николов

Решението за ограничаване на лова около шабленските езера е в ръцете на служителите на Министерството на околната среда и водите. Природозащитните организации, които работят по проекта за заповед от една година, искат въвеждане на зони на спокойствие около три езера - Шабленско, Езерецко и Дуранкулашко, обясни за Дарик Николай Петков от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/, който е ръководител на проект LIFE+ "Сигурни зимовища за червеногушата гъска". Той поясни, че искането е да се наложи забрана за ловуване през януари, което ще скъси с месец ловния сезон за птици. Сега той завършва на 31 януари, а еколозите искат да приключва на 1 януари, което ще позволи спокойно пребиваване на зимуващите у нас водолюбиви птици, сред които има и световно застрашени видове.

Обособили сме конкретни зони, които съвсем не заемат цялата територия за лов в община Шабла, поясни Петков. Това не е нещо, което можем да направим по желание или не, коментира той, опазването на природата е задължение на държавната и на местната власт, което е определено с европейското законодателство. Според българските закони за отстрел на червеногуша гъска се полага наказание до 5 години затвор. Петков припомни, че върху тази проекто-заповед се работи от година, както и че БДЗП развива дейност в община Шабла от 18 години и ще продължи да го прави занапред, разчитайки на сътрудничество с местните хора и организации. Мисията ни е да се развива природосъобразен, екологичен, алтернативен туризъм, свързан с наблюдението на птиците и тяхното опазване, посочи той и даде за пример Маджарово в Родопите, където от години се наблюдава огромен ръст в посещаемостта благодарение на екологични проекти и алтернативен туризъм.

Дарик припомня, че в петък, 11 януари, в Шабла се проведе среща за обсъждане на проекта за заповед за ограничаване на лова около езерата. На нея присъстваха представители на Районна дирекция на горите - Варна, РИОСВ - Варна, Национално ловно-рибарско сдружение, Държавно ловно стопанство - Балчик, фондация „Околна среда и земеделие", ловци, риболовци, председатели на земеделски кооперации, на туризма, граждани.
Присъствалите се обединиха около позицията, че не одобряват проекто-заповедта за ограничаване на лова в езерата на територията на община Шабла. Декларацията от срещата ще бъде изпратена до министър-председателя, до омбудсмана, до МОСВ и до МЗХ.