Петя Банкова: НАП не възстановява ДДС на фирми, в които тече ревизия
Петя Банкова: НАП не възстановява ДДС на фирми, в които тече ревизия / netinfo

Политиката на НАП е максимално бързо и безпрепятствено да възстановява ДДС за бизнеса, заяви директорът на НАП-Добрич Петя Банкова. Дирекцията обаче не може да възстанови данъка на фирми, в които са назначени ревизионни производства, докато ревизиите не приключат, обясни Банкова. В края на 2006 година невъзстановените суми ДДС са били 364 хил.лева, в края на 2007-ма – 461 хил.лв. и към 31.12.2008 година – 4 млн.940 хил.лв.

 

Към момента тече данъчна ревизия в агрофирмата „Фарин”АД, която претендира да й бъде възстановен ДДС в размер на над 2 милиона лева, каза Петя Банкова. Искането на фирмата е от 8 април миналата година. Петя Банкова заяви, че от съображения за лоялност е поискала ревизията да се направи от екип на ТД на НАП-Варна. Причината е, че във „Фарин” работят 5-6 бивши служители на Данъчното в Добрич.

 

Ревизията във „Фарин” все още не е приключила. Варненският екип поискал информация чрез централата на НАП от данъчната администрация в Румъния за румънски контрагент на „Фарин”, с който ид сключенр сделки за десетки милиони лева. Отговорът бил, че в момента се извършва проверка на контрагента от данъчните служби в Румъния.

 

„Моят коментар е, че вероятно румънската компания е влязла в ревизионно производство и докато колегите там не го приключат, няма да ни дадат отговор. Нашето искане е да сме сигурни, че става въпрос за лоялен партньор на „Фарин”,  заяви Банкова и попита „Ами ако става въпрос за фирма-фантом?” Данъчната шефка допълни, че от април 2008 година от „Фарин” са преустановили работа с каквито и да е фирми от Румъния.

 

В същото време от фирма „Фарин”АД са получили разрешение за протестен митинг в Добрич в дните 5, 6 и 9 март. Протестът е заради невъзстановения в продължение на 10 месеца ДДС.

 

В прикачения файл чуйте думите на Петя Банкова: