/ Дарик Добрич
Палатката пред Община Добрич, където протестират родители на деца с увреждания, остава докато не бъде гласуван законът за личната помощ. Това заяви за Дарик организаторът на протестните действия в Добрич Стела Илиева. Майките имат нужда обаче от подкрепа, особено в горещите следобедни часове, когато трябва да прибират децата си на хладно у дома. Те апелират доброволци, които са готови да стоят в палатката за час-два, да ги посетят и да помогнат на каузата им.

Родители на деца с увреждания опънаха палатков лагер пред парламента

Палаткови лагери има в столицата - зад Народното събрание, във Варна, Бургас, Русе и Добрич
. Протестът е поредният, с който родителите заявяват, че искат да се въведат нови правила за работа на институциите с хората с увреждания, както и да започне у нас да действа на практика ратифицираната Конвенция на ООН за хората с увреждания. Протестиращите искат още създаване на нова агенция за работа с хората с увреждания, нови измерения на личната помощ, но не като финансова стойност, а като прецизиране на нейния вид според индивидуалните нужди на човека с увреждане.

Социалният министър: Нов закон за хората с увреждания до края на юли

След като снощи внезапно социалният министър Бисер Петков подаде оставка, която бе приета от премиера, днес той е върнат на поста си. За това настояха и майките от палатковите лагери. "Ние искаме той да си довърши работата, защото трябваше да внесе в Народното събрание вече подготвения закон за личната помощ", казаха те.

По последна информация, в 14.00 часа предстои Министерски съвет да разгледа проекта на закона и да реши дали ще го представи в Парламента за обсъждане. Палатковите лагери остават, докато законът не бъде приет от депутатите, отсякоха протестиращите родители.