Родители на деца с увреждания разпънаха палатков лагер в пореден протест срещу системата
Родители на деца с увреждания разпънаха палатков лагер в пореден протест срещу системата / Дарик Добрич
Родители на деца с увреждания за пореден път излязоха на протест с искания за подобряване на системата за институционална подкрепа и грижи. Те разпънаха палатка в градинката пред Общината. Планът им е тя да остане там до решаване на най-наболелите им проблеми. Надеждата им е да се стигне до гласуване на закон за личната помощ, който да е съобразен с европейските норми и Конвенцията на ООН. Протестът в Добрич е в подкрепа на националния палатков лагер, който бе поставен на 1 юни в столицата пред Народното събрание.
 
Събралите се в Добрич майки заявиха, че издигнатият лозунг „Системата ни убива“ е самата действителност. С помощите, които получаваме, ние сме обречени на затвор между четири стени и бавно полудяване, казаха майките. Стела Илиева отбеляза, че често цитираните 930 лева от държавата получават един малък процент от децата – тези под 18 години с процент уреждане между 90 и 100. Всички останали вземат около 350-450 лева, а родителят – 90 лева за асистент. Още по-трудно е за навършилите 18 години деца с увреждания, защото пенсията им става 135 лева.

Родители на деца с увреждания разпънаха палатков лагер в пореден протест срещу системата
Дарик Добрич

Родители на деца с увреждания разпънаха палатков лагер в пореден протест срещу системата
Дарик Добрич

Протестиращите настояват за спешно прилагане на ратифицираната от България Конвенция за хората с увреждания на ООН; създаване на електронен регистър на хората с увреждания; промяна на институцията, която полага грижи за тях и нов вид оценка на възможностите на пострадалите и болните. Много майки настояват да се намери начин държавата да обгрижва децата, а те да могат да работят. Те коментираха още, че сега предоставяните помощни средства влошават състоянието на децата им, вместо да го подобряват и така още повече се затормозява системата.
 
Целта ни е да ни чуят и да направят така, че да живеем един пълноценен живот – ние, децата ни и всички хора с увреждания.“, заявиха пред палатката. Протестиращите ще дежурят в нея, като се сменят през няколко часа, за да се връщат при децата си.
 
Ето и още от техните искания: медицинската оценка да се съдържа в една разширена епикриза, която да показва трайния дефицит на органи, и да се използва като база за комплексна индивидуална оценка, която включва нуждата от рехабилитация, технически помощни средства, медицински изделия, лична помощ, адаптиране на жилище или лично превозно средство, помощ в дома, в училище, на работното място. Тази оценка е нужно да се осъществява от екип специалисти в различните области към местните структури на Агенцията по уврежданията, а не на Агенцията за социално подпомагане. Предлага се преструктуриране и овластяване на съществуващата Агенция за хората с увреждания и промяна на името й, като получи отговорности по индивидуалния подход и оценка на увреждането, така и със социалната реализация на всеки човек с увреждане (здравеопазване, образование, заетост и пр.), в това число и за достъпността на средата.
Те смятат още, че оценката трябва да се повтаря периодично – особено при децата и при промяна на обстоятелствата, а техническите помощни средства  трябва да включват всякакви устройства ниско- и високотехнологични, които компенсират дефицита на човешкото тяло и сетива, предизвикан от заболяването.
Полезно би било видът и размерът на индивидуалната подкрепа да включват: месечна издръжка поради увреждане, технически помощни средства, лична помощ - подкрепа в дома, на работното място и др. и въз основа на тази оценка да се формира личен бюджет на човека с ясно регламентирана помощ.