Откриват барелеф на Левски на сградата на Финансово-стопанската гимназия
Откриват барелеф на Левски на сградата на Финансово-стопанската гимназия / netinfo

Тази година преподавателите и учениците от Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски” ще отбележат годишнината от обесването на Левски с много събития.

На 19 февруари с водосвет ще бъде осветен барелеф на Васил Левски, който вече е поставен на сградата на училището. Барелефът е изработен от Виргиния Тодорова - преподавател в Художествената академия, като средствата са изцяло дарения на учениците на гимназията. След освещаването на паметната плоча учениците ще  преписват тефтерчето на Апостола. Освен него те възнамеряват да препишат в рамките на учебната година и някои от писмата на Левски - до Филип Тотю, до Христо Големия, до Панайот Хитов, статии на Дякона, излизали в издавания в Браила в. "Свобода", както и стихотворения, посветени на Апостола и делото му. Покана да се включат в инициативата на училището ще бъде отправена и към гражданите на Добрич.

В програмата по отбелязването на годишнината от гибелта на Апостола са включени още моноспектакъл "Епопея на забравените", отличаване на най-добрите есета за Левски, викторина за живота и делото на Апостола, както и музикално-сценичен спектакъл, изпълнен от състав на училището.

В гимназията ще бъде открита постоянната експозиция за патрона на училището, която включва портрети и няколко специално изработени табла за Апостола на Свободата.