/ netinfo
Второ издание на петата филателна изложба на филателно дружество „Добруджа” с председател Димитър Чернев под надслов „Добруджа през вековете! Добрич – град на бойната слава!” представиха Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година” и Областната пощенска станция.

Ще отбележим 141 години от освобождението на Добрич от османско владичество

Поводът бе навършването на 27 януари на 141 години от Освобождението на град Добричот османско владичество и 150-годишнината от учредяването на читалище „Йордан Йовков“.

В присъствието на филателисти и гости, изложбата бе открита от Иво Пенчев - председател на Общински съвет, който поздрави организаторите за идеята и пожела успех на експозицията.

Класифицирана в няколко теми и плод на събирателската дейност на колекционерите, тя проследява военните действия, развитието на книжовната дейност, изкуството и културата на града.

Заедно с представените филателни експонати и документални свидетелства, посветени на паметните събития на Добруджанския фронт по време на Първата световна война, бяха показани моменти от дейността на пощенските съобщения, изразяващи се в обособен кът - работно място, оборудвано с телефонен номератор, телетипна машина, пощенска везна и импровизиран пощенски служител.

Запазвайки традицията в „Български пощи”, ръководителят на Областна пощенска станция инж. Светослав Гочев отправи покана към всички училища в града да разгледат изложбата, за да имат възможност учениците да се запознаят с историята и възпитателната роля на филателията.

Областна пощенска станция и Народно читалище „Йордан Йовков - 1870 година” остават отворени за приемане на заявки за посещение. Експозицията може да бъде разгледана всеки делничен ден до 22 февруари 2019 година в мултифункционалната зала на „Център по минералогия“ на етаж 3 в сградата на Читалището.