Откриха Борсата за семена с минута мълчание
Откриха Борсата за семена с минута мълчание / Дарик Добрич

Официалното откриване на 18-то международно изложение „Борса за семена и посадъчен материал" започна с минута мълчание в памет на загиналите при наводненията в община Харманли. Тази година на панаира в СК"Простор", който ще продължи до 11 февруари", свои продукти излагат 62 фирми от България и чужбина.

На церемонията по откриването присъстваха областният управител Желязко Желязков, зам.-областният управител Тодор Георгиев, кметът на Добрич Детелина Николова, председателят на Общинския съвет Ангел Табаков, директорът на "Добрички панаир"АД Звезделина Иванова, шефове на местните структури на земеделското министерство и фонд „Земеделие", както и много граждани. Поканените гости от София не успяха да пристигнат, но пред присъстващите бе прочетен поздравителен адрес от министъра на земеделието д-р Мирослав Найденов.

„Този форум се е утвърдил като своеобразен център както за излагане на българска продукция, така и за ползотворни контакти между семепроизводители и търговци. Интересът към изложението се превръща в стимул за българските производители на семена и посадъчен материал да предлагат най-доброто от своите продукти и всяка година да се стремят да бъдат конкурентноспособни на пазара", се казва в обръщението на министъра към изложителите. Той посочва, че в този сектор се очертава положителна тенденция да се използват предимно качествени семена, което до голяма степен предопределя и добрите растителни добиви.

Кметът на Добрич Детелина Николова заяви, че пълнолетието на един от най-престижните форуми на семепроизводителите в България е от една страна доказателство, че той е намерил своето достойно място в агрокалендара на България и от друга страна потвърждава, че именно нашият регион е мястото, където хората знаят как се прави земеделие. Борсата е основен форум на Асоциацията на семепроизводителите и това издание доказва, че теорията и практиката са тясно свързани, подчерта Николова.