Отдават под наем 40 плажа по Черноморието
Отдават под наем 40 плажа по Черноморието / Дарик Добрич

40 плажа по българското Черноморие ще бъдат обявени за отдаване под наем в близките 10 дни, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова в Добрич. Това са неохраняеми зони или такива, за които договорите са прекратени или изтекли. Утре на сайта на ведомството ще бъдат качени първите 7 процедури. Министерството на туризма пое разпореждането с плажовете преди месец от МРРБ.

Очакванията за сезон‘2016 са много добри. Според данните от ранните записвания има индикации за ръст в броя на туристите, които ще пристигнат в България това лято, каза Ангелкова. Прогнозира се да се вдигнат с 30% летовниците от Русия, с 20% тези от Германия, с 40% от Полша, с 15% - от Чехия и Унгария. Имаме готовност да посрещнем всички, каза тя, но апелира за високо качество на услугите в бранша, за да се гарантира устойчивост и дошлите това лято да се върнат догодина.

Най-голям проблем за сектора си остава липсата на обучени и подготвени специалисти, призна Ангелкова. За преодоляването му от министерството на туризма работят съвместно с министерствата на образованието и на социалната политика. Създаден е Съвет за кадрите в туризма, който ще заседава за първи път идната седмица, в който има представители на образованието и бизнеса. Очакват се предложения за трайно решаване на проблема, включително и със законови промени. Скоро ще стартират два пилотни проекта за дуално обучение с акцент на специализацията на учащите.

Това лято няма да има промяна в регламентите за къмпингуване у нас. 30 години този въпрос не бе обсъждан, каза министърът, има къмпинги, но няма добри правила за ползването им. Работната комисия, която трябва да обсъди създаването на регулации, е получила 683 предложения от заинтересовани страни, които ще разгледа.