Отбелязват 67 години от началото на бригадирското движение
Отбелязват 67 години от началото на бригадирското движение / Дарик Добрич
Отбелязват 67 години от началото на бригадирското движение
67369
Отбелязват 67 години от началото на бригадирското движение
  • Отбелязват 67 години от началото на бригадирското движение

На 19 октомври в Добрич ще бъде отбелязана 67-годишнината от началото на организираното младежко бригадирско движение. За целта преди около месец бе създаден Инициативен комитет с председател Илия Михайлов. На тържеството, което ще се състои в драматичния театър, ще присъстват бригадири-ветерани от цялата Добричка област и от Силистра. Михайлов съобщи, че вчера членове на ИК са почистили паметния знак на бригадирското движение в село Батово и са поднесли венец. Идеята е ежегодно да провеждат сбирки, посветени на тези събития.

В рамките на честването ще бъде представена книгата "Щрихи от историята на българското младежко бригадирско движение (1946-1989 г.)" с автор Петър Георгиев. 83-годишният добруджанец е участник в движението от неговото начало. Той е агроном, роден е в с.Карапелит и е автор на 5 книги. През 1949 година, едва навършил 18 години, той станал командир на отряд от 370 души, който изграждал обект в Димитровград.

„Това е светла страница от моя живот. Колкото и да говорим и пишем сега, тези години не могат да се разберат и да се изживеят отново. Бригадирското движение бе създадено, за да се възстанови България от разрухата след войната. Не съм чувал за случай, при който някой насила е каран да ходи на бригада”, сподели Петър Георгиев.

Официалното отбелязване на годишнината ще се състои на 19 октомври (събота) от 10.00 часа в залата на ДТ "Йордан Йовков" в Добрич. В програмата ще участват ансамбъл "Добруджа" и певческа група "Добрич".

В прикачения файл чуйте спомените от онези години на Петър Георгиев: