/ ThinkStock/Getty Images
На 22 март отбелязваме Световния ден на водата. Той е обявен за такъв от Общото събрание на ООН през 1993 г. Оттогава на тази дата се провеждат разнообразни  инициативи по целия свят.

Мотото на кампанията тази година е „Природата за водата“ и има за цел да представи потенциала на различни естествени природни решения за пречистване и/или повторна употреба на водата, които могат да намерят приложение в политиките и добрите практики за управление на водния сектор.

Екологичните щети, наред с климатичните изменения, водят до възникването на криза на водните ресурси, на която сме свидетели на различни места по света. Проблемите с наводненията, засушаването и замърсяването на водата се задълбочават вследствие на  влошеното състояние на растителността, почвата, реките и езерата.
 
Екологосъобразните решения  имат потенциала да решат много от водните предизвикателства. Необходимо е да използваме много повече „зелена“ инфраструктура и да я хармонизираме със „сивата“ инфраструктура в случаите, когато това е възможно.

Решения като например създаването на нови гори, възстановаването на връзката между реките и заливаемите земи, възстановяването на влажните зони, ще балансират водния цикъл  и ще подобрят здравето на хората и възможностите за тяхната прехрана.
 
По повод Световния ден на водата РЗИ организира изложба с картини на тема „Природата за водата“ в СУ „П. Р. Славейков“ - Добрич. Участници в изложбата са ученици от пети до девети клас в училището. Днес на екраните във фоайетата на учебното заведение, през целия учебен ден ще се излъчват филми за водата.