Костадин Костадинов /в средата/ и членове на Възраждане
Костадин Костадинов /в средата/ и членове на Възраждане / Дарик Добрич

Партия „Възраждане“ се ангажира със случая на арестувания по искане на САЩ българин Желяз Андреев. Председателят на партията Костадин Костадинов заяви пред медиите, че това е политически, а не криминален казус и поставя редица въпроси относно независимостта на страната ни и на съдебната ни система.

Искат задържане до 60 дни за добричлията, издирван от властите в САЩ

От „Възраждане“ считат, че българската прокуратура е взела страна по случая, определяйки задържания като престъпник, който има съучастници. Оттам заявиха, че ако Желяз Андреев не бъде освободен от съда, те ще предприемат много по-ярки протестни действия от мълчаливи митинги пред съдебните палати в Добрич и София, каквито ще има утре.

Костадинов поясни, че е чел спогодбата между България и САЩ за екстрадиция на издирвани лица, която е приета от правителството на Сергей Станишев през 2008 г., и счита, че тя защитава изцяло американските интереси. По негова информация, е много трудно да се получи информация от съдебната система за екстрадираните българи, но те са десетки, докато срещу американци не е вземана подобна мярка. Костадинов припомни, че САЩ не допускат техни поданици да бъдат съдени в друга държава.

Според лидера на „Възраждане“ в българската съдебна система има страх от коментари по теми, свързани със САЩ и това се дължи на факта, че мнозина магистрати преминават обучения и семинари, финансирани от Фондация „Америка за България“.

Хора от системата, с които той е разговарял, са посочили, че магистратите се боят за кариерите си. Според него от създалата се ситуация може да се направи извода, че ако някой говори срещу САЩ у нас ще бъде арестуван или преследван. „Управляват ни хора, които се наричат патриоти, а са готови да хвърлят всеки български гражданин на който го поиска“, допълни той.

„Ние от „Възраждане“ питаме: съдът може ли да е безпристрастен в България и нашата държава независима ли е или е американска колония?“, заяви Костадинов и призова всички български граждани да застанат зад Желяз, защото „днес е той, а утре може да сме ние“.