/ Община Каварна
Певци и музиканти сред най-активните кандидати за слава
При голям интерес преминават кастингите за конкурса „Добруджа търси таланти”, съобщи в ефира на Дарик председателят на читалище „Добрич - 2017 г.” Николай Нейчев. До момента са проведени кастинги в две от общините на Добричка област - Добрич и Каварна.

НЧ „Добрич - 2017“ организира конкурс за лого на проектa „Добруджа търси таланти“

„Добруджа търси таланти стартира ударно и се провежда на много високо ниво. Има сериозен интерес от добруджанци”, заяви Нейчев. Няма възрастови и жанрови ограничения за участниците в кастингите.

В Каварна най-възрастният участник е бил на 73 години, а най-младите– на 5, разказа още Нейчев. Регламентът изисква всеки номер да е с продължителност до 5 мин. Най-масово участниците представят  музикални изпълнения, сред които поп и рок песни, фолклор, предлагат се и скечове, и фокуси.  Журито се оглавява от адвокат Милен Кадикянов - председател на Проверовъчната комисия към читалище „Добрич  - 2017 г.” и председател на Адвокатска колегия – Добрич.

Кастингите ще продължат по следния график - на 16 март в Тервел, на 18 март в Генерал Тошево, на 20 март в Балчик, на 27 март в Шабла. Тепърва се уточняват датите за общините Добричка и Крушари.

Най-вероятно финалният тур на конкурса ще се проведе на 17 април в Добрич, информира още Николай Нейчев. По думите му се обмисля идеята догодина второто издание на конкурса да привлече като участници и жителите на област Силистра.

Днес изтича  крайният срок за представяне на проекти за лого на конкурса, припомни още председателят на читалище „Добрич – 2017 г.”.  До момента са получени 6 професионални предложения.

През следващата седмица започва монтажът на шкафовете на читалищната библиотека и  се очаква тя да заработи до 2-3 седмици. Томовете в нея вече надхвърлят 20 хиляди.

Ръководството на читалището се е свързало с музикалната компания „Балкантон” , с чието съдействие ще бъде създадена музейна колекция от грамофонни плочи.  Планира се читалището да стане сборно място на меломани, които  веднъж месечно да обменят плочи помежду си.

Читалището активно си сътрудничи и с Университета по библиотекознание и информационни технологии.  Идията е университетът да  осъществява методическо ръководство над читалищната библиотека, за да може в нея да бъдат внедрени най-новите и съвременни технологии. Читалището от своя страна ще организира летните практики в област Добрич на студентите от УниБИТ.

В момента 181 деца посещават осемте школи в читалище „Добрич - 2017 г.” Търсят се и варинати за създаване на международни контакти с различни европейски културни институти за съвместно сътрудничество и разработване на проекти, информира Николай Нейчев.