Екатерина Захариева на кръгла маса в Добрич, заедно с кандидат-депутатите от региона Пламен Манушев и Живко Мартинов
Екатерина Захариева на кръгла маса в Добрич, заедно с кандидат-депутатите от региона Пламен Манушев и Живко Мартинов / Дарик Добрич
От партията предвиждат въвеждане на електронно правосъдие и съдебна карта, създаване на нова Конституция
На повечето езици справедливост и правосъдие е една дума и ГЕРБ поема ангажимент и в България това да стане така – между двете думи да има знак за равенство и в съдебната система нещата да се случват така, както искат българските граждани. Това заяви в Добрич бившият правосъден министър Екатерина Захариева, която участва в кръгла маса на тема „Обществен ред, правосъдие и сигурност“. За много неща не ни стигна времето, а законите са готови, каза тя и определи приоритетите – електронно правосъдие, съдебна карта, нов Наказателно-процесуален кодекс, нова конституция, детско правосъдие, образователни промени за юридическите специалности, конкретни мерки срещу бавното правосъдие.
 
Новата съдебна карта ще доведе до равномерно разпределение на делата по съдилищата, бързо и качествено правораздаване, каза Захариева и успокои магистратите, че никой няма да загуби работата си. В малките населени места ще останат необходимите административни услуги, съдии ще пътуват, за да водят дела по график. Освен това магистратите ще специализират в дадено право.

Екатерина Захариева на кръгла маса в Добрич
Дарик Добрич

 
„Ще бъдем инициатори за дебат за нова конституция. Подкрепяме намаляването на броя на народните представители, а веднага ще поискаме отпадане на имунитета на депутатите, за да са равни всички граждани пред закона“, каза тя. Предлага се и силна превантивна мярка срещу корупцията чрез нови правомощия на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.
 
Електронното правосъдие в ГЕРБ са заложили да бъде факт до две години. Готови са с нов, съвременен Наказателно-процесуален кодекс и нова наказателна политика със засилване на наказанията за престъпления с висока обществена опасност като корупция, тероризъм, пране на пари, търговия с влияние, компютърни престъпления. Захариева напомни, че с направените промени в Търговския закон е трудно да бъде открадната една фирма и бизнесът работи по-спокойно.
 
За да се гарантира влизането на качествени юристи в системата, ГЕРБ ще предложат премахване на задочното обучение за специалността. Захариева изтъкна като личен неин приоритет детското правосъдие. За да се намали бройката на непълнолетни „клиенти“ на съдебната и впоследствие на социалната система, ще се въведе нов закон, тъй като старият е от 50-те години на ХХ век. Тя посочи, че най-често осъдените деца са невинни, подведени и склонени към престъпления от възрастни техни близки.
 
От партията поемат ангажимент до края на 2018 година да изпълнят 17-те препоръки на 10-годишния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка. „Хората трябва да чувстват справедливост, за да останат да живеят в България“, заяви Захариева и каза, че се надява това да е национален приоритет, също като образованието. Избирателите посъветва да съдят по направеното и да четат програмите на партиите.
 

Екатерина Захариева на кръгла маса в Добрич
Дарик Добрич

Екатерина Захариева на кръгла маса в Добрич
Дарик Добрич