/ Дарик Добрич
Окръжният съд в Добрич остави без уважение молбата на подсъдим за изменение на наложената му мярка за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека.

Задържаха под стража мъж, заподозрян в убийството на майка си

Срещу 50-годишния мъж е повдигнато обвинение за това, че на 5 декември 2017 г. в село Орляк, община Тервел, умишлено е умъртвил майка си, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за убитата. Престъплението било извършено в дома, в който майката и синът живели  в общо домакинство.
 
Прокуратурата твърди, че вечерта на 4 срещу 5 декември 2017 г. след злоупотреба с алкохол подсъдимият извършил побой над майка си, като й нанесъл множество удари с ръка и крак, както и с дърво за огрев, дървена пръчка и метален ръжен. В ранните часове на 5 декември 2017 г. жената е починала.
 
Окръжният съд е преценил, че към настоящия момент не са налице нови обстоятелства, които да налагат изменение на първоначално взетата спрямо мъжа мярка за неотклонение.

В мотивите си съдът отбелязва, че подсъдимият е обвинен за престъпление с изключително висока степен на обществена опасност и съществува реална опасност той да се укрие, за да избегне евентуална бъдеща наказателна репресия.

Наказателното дело срещу мъжа ще се гледа от разширен съдебен състав от двама съдии и трима съдебни заседатели, тъй като деянието, за което той е обвинен, се наказва с лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Разпоредителното заседание по делото е насрочено за 24 юни, от 10.00 часа.
 
Днешното определение, с което Окръжният съд остави мъжа в ареста, може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Апелативен съд-Варна.