Окръжен съд разгледа жалба на Евгения Банева срещу условна присъда
Окръжен съд разгледа жалба на Евгения Банева срещу условна присъда / Дарик Добрич - архив

Окръжен съд – Добрич разгледа въззивната жалба на 41-годишната Евгения Банева, управител на „Русалка тур” ООД срещу присъда на Районен съд – Каварна от 11.11.2011 г. С нея тя е призната за виновна в това, че на 16.11.2009 г. при условията на посредствено извършителство, противозаконно е унищожила чужда движима вещ – въздушен електропровод, състоящ се от 7 броя метални стълбове и четирижилен  алуминиев кабел, собственост на фирма „Аспа” ООД – Варна, на стойност 4 006 лв.

Първоинстанционният съд й е наложил на Банева наказание 1 година условно лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок и я е осъдил да заплати 4 006 лв. обезщетение за имуществени вреди, причинени в резултат на инкриминираното деяние и законната лихва от датата на извършване на деянието. Банева моли въззивния съд да отмени първоинстанционната присъда като неправилна, незаконосъобразна, немотивирана, постановена при липса на доказателства и да я признае за невиновна по повдигнатото й обвинение.

В съдебното заседание днес Окръжна прокуратура – Добрич заяви, че жалбата е неоснователна, а наложеното наказание е съобразено със закона. Според прокурора са събрани безспорни доказателства за това как е извършено престъплението и чия собственост е унищожената вещ.

Процесуалният представител на гражданския ищец – „Аспа” ООД, пледира присъдата да бъде изцяло потвърдена. Адвокатът обърна внимание на доказателствата, че електропроводът е законно изграден от „Аспа” ООД. Той твърди, че съоръжението е било поставено в имот държавна собственост, а след промяна на собствеността на имота, то е останало собственост на „Аспа ООД”.

Защитникът на подсъдимата посочи, че няма доказателства за издадени строителни книжа за изграждане на електропровода. Адвокатът заяви, че в архива на „Полимери” АД липсва договор за възлагане на премахването на въпросния кабел. По това време Банева е била в отпуск по майчинство и не е могла да подписва такъв контракт. Защитникът помоли съда да не цени това доказателство и пледира, че подзащитната му е невинна по повдигнатото й обвинение.

Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич, припомня, че според обвинителния акт на 13.11.2009 г. Евгения Банева е пренебрегнала законови забрани в качеството си на управител на „Русалка тур” ООД – гр. Созопол, и е сключила договор сама със себе си за изпълнение на строително-монтажни работи с „Полимери” АД – гр. Девня, на което е изпълнителен директор. Възложителят по договора е възложил на изпълнителя да премахне със собствени сили и механизация въздушни кабели на електропровод – ниско напрежение, и 7 метални стълбове. Те се намират във Ваканционно селище „Русалка”, село Св. Никола, община Каварна и захранват с ток съседна почивна база „Тауклиман”, която е собственост на „Аспа” ООД. На 16.11.2011 г. работници на „Полимери” АД започнали да демонтират линията ниско напрежение и стълбовете, и ги нарязали. Те оставили пред почивната база „Тауклиман” парчетата, след като фактически ги унищожили. Директорът на „Полимери” АД уведомил писмено Банева, че работата по договора е извършена, посочва обвинителният акт.

Окръжен съд – Добрич ще произнесе  решението си в законния 30-дневен срок, информират от пресслужбата на съда.