ОИК отряза двама независими кандидати за общински съветници
ОИК отряза двама независими кандидати за общински съветници / netinfo
Двамата независими кандидати за общински съветници в Добрич – д-р Желязко Железов и Галин Михайлов са отпаднали от предизборната надпревара, съобщи за Дарик председателят на ОИК Йорданка Мишева. Причината е липса на необходимия брой от 1000 подписа за всеки от кандидатите.

Д-р Железов е представил подписка от 1196 подписа, от които след проверка в ГРАО се установило че валидни са само 989. От събраните за Галин Михайлов 1222 подписа, редовни са се оказали 984. Проверката е установила некоректни ЕГН-та, избиратели без посочен адрес и повторени имена, затова регистрацията на двамата е анулирана, допълни Мишева.

Председателят на ОИК съобщи още, че списъците с кандидатите за кмет и общински съветници вече са изпратени за проверка в Комисията по досиетата.

Тази вечер се очаква ОИК да се произнесе поименно за броя и състава на СИК. Припомням, че ОИК не прие предложението на кмета Детелина Николова за състава на СИК, след което от ЦИК излязоха с решение от 1 октомври да бъде назначен състава на СИК като се спази основното съотношение между партиите и коалициите според квотата им в парламента.

Общо 973 души ще наброява съставът на СИК в Добрич. От тях 355 са за Коалиция за България, 225 за НДСВ, 147 за ДПС, по 69 за ОДС и ДСБ, 56 за БНС и 52 за Атака.