Обсъдиха работата на доброволните формирования в Силистренско
Обсъдиха работата на доброволните формирования в Силистренско / Пресцентър ОДМВР-Силистра

Областен семинар по въпросите на доброволните формирования се проведе в Силистра, съобщават от Областната дирекция на МВР в крайдунавския град. В семинара се включи директорът на регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Румен Мъров, експерти на Областна администрация и общините.

Обсъдиха работата на доброволните формирования в Силистренско
netinfo

Основен акцент в работата на форума бяха последните изменения на нормативната уредба, която регламентира работата на доброволните формирования. Обсъдени са въпроси на кандидатстването, подбора и членството във формированията, организацията на дейността им, отговорностите на ръководителите, дежурствата, взаимодействието, обучението, облеклото и екипировката.

В Силистренска област са регистрирани 4 доброволни формирования - в общините Алфатар, Кайнарджа, Ситово и Главиница. В тях са включени общо 32-ма  доброволци – по 10 в Кайнарджа и Ситово, 7 в Главиница и 5 в Алфатар.

От началото на тази година реално участие в пожарогасене и спасителни операции са  имали само доброволците от Алфатар. Те са се включили в гасенето на 8 пожара и в една операция по издирване на човек, като по този начин заемат едно от челните места по ефикасност в страната.

Съгласно Националната програма за развитие на доброволните формирования, през идната 2016 г. такива трябва да бъдат създадени в общините Дулово и Тутракан, а през 2017 г. и в община Силистра.

Обсъдиха работата на доброволните формирования в Силистренско
netinfo