Общо 7 са задържаните при спецакция на прокуратурата за регистрации на МПС
Общо 7 са задържаните при спецакция на прокуратурата за регистрации на МПС / Дарик Добрич

7 са задържаните лица при ръководената от Окръжната прокуратура в Добрич специализирана операция на МВР за установяване и събиране на доказателства, свързани с регистрацията на моторни превозни средства по образувано досъдебно производство. Това гласи официално съобщение на Апелативна прокуратура – Варна. Лицата са задържани за 24 часа по Закона за МВР.

Операцията продължава, извършват се процесуално-следствени действия.

Както Дарик информира по-рано, операцията е започнала днес около обяд. Първоначално окръжният прокурор Пламен Николов съобщи за арестувани двама служители на КАТ-Добрич, срещу които е образувано досъдебно производство. По думите на Николов проверката на прокуратурата трябва да установи дали служителите получават подкупи от фирмите, които регистрират автомобили на румънци, и чиито офиси се намират пред сградата на КАТ.

„Тези фирми регистрират по позната за нас схема много коли на румънци, които искат да плащат по-малки застраховки, такси и данъци, отколкото в тяхната държава. Тъй като тези автомобили са много, трябва по някакъв начин да имат предимство при обработката на документите в КАТ. И това предимство им се дава не за „добър ден”, а срещу нещо. Целта на операцията е разкрием това „нещо”, което им осигурява предимството. Реших, че е време да го прекратим това. Когато има корупционно поведение, винаги е ощетена държавата”, заяви Николов пред Дарик.

По думите му всички т.н. регистратори работят с румънци, даже между тях имало конкуренция.