ОбС подкрепи инвестиционно намерение
ОбС подкрепи инвестиционно намерение / Дарик Добрич
С днешното си решение съветниците подкрепиха инвестиционно намерение на съсобственика "Дарик имоти"
Общинският съвет на Добрич продаде дела си в имот в центъра на града, в района на хотел „България”. С днешното решение се дава възможност да бъдат осъществени инвестиционни намерения на съсобственика „Дарик имоти България” АД. Идеята е т.н. бивш басейн, който в момента е в окаяно състояние, да бъде реконструиран и да се превърне в привлекателно място в центъра на Добрич.
 
Докладната записка бе разгледана на втора поредна сесия. Миналия месец документът бе отхвърлен с искане за по-адекватна цена.
 
Имотът се намира на пл.”Свобода”, в района на х-л „България” и е с площ 9,8 дка. Частната собственост е 9,5 дка – застроено и незастроено дворно място и сграда, от които 9,1 дка са собственост на „Дарик имоти България” АД. Общинският дял е 337 кв.метра. Предложението на миналата сесия бе делът да бъде продаден за сумата от 70 035 лева, или 207 лв/кв.м.
 
Днес вносителят – зам.-кметът Елка Димова, предложи същата цена, като подчерта, че оценителите са препотвърдили становището си.
 
От залата обаче постъпи предложение за по-висока с 5% цена /3500 лева/, на която да бъде продаден делът на общината. Такива са били решенията на постоянните комисии „Търговия, услуги и туризъм” и  „Транспорт, инфраструктура и екология”.
 
По-различно мнение изказа арх. Емилия Добрева от БСП. „Считаме, че не са разгледани абсолютно никакви възможности за отделяне от този имот на част, която да се приобщи към пешеходната зона”, каза тя. Зам.-кметът арх.Боян Коларов поясни, че такива възможности не са обсъждани, защото става въпрос за идеални части, които не могат да се „оградят”. „Това е една имагинерна съсобственост”, посочи арх. Коларов.
 
Арх. Добрева заяви, че 6-членната група на БСП няма да подкрепи предложението за продажбата. Оказа се обаче, че Галин Иванов от тази група е гласувал в комисиите за повишаването с 5% на продажната цена.
 
5-процентното увеличение и цялата докладна записка бе приета с 30 гласа „за”, 3 гласа „против” и 3 гласа „въздържал се”.