/ Община Тервел
По случай 1300-годишнината от Победата на Кан Тервел над арабите при Константинопол от Община Тервел обявяват конкурс на тема – „Кесарят Тервел - познат и непознат”.
 
Целта на конкурса е да мотивира участниците да задълбочат познанията си за един от най- забележителните средновековни български владетели и неговата роля като държавник, дипломат, вещ стратег и военачалник, канонизиран за светец от църквата, както и да се запознаят с историята на родния край от Средновековието до наши дни. От участниците се очаква  да използват  средствата на изобразителните и приложни изкуства, на мерената реч, публицистичния стил и свободния текстов изказ, за да формулират своето произведение. 
 
Конкурсът се осъществява в 2 направления – литературно творчество и изобразителни, приложни изкуства. За участие се допускат ученици от училищата на територията на Община Тервел и възрастни, разделени в следните възрастови групи: I – IV клас, V – VII клас, VIII – XII клас. над 19 години.
 
Поради широкия обхват на темата, участниците могат да изберат отделен аспект от нея - конкретен исторически момент, събитие - както от живота и делото на Кан Тервел, така и от историята и настоящето на град Тервел и тервелския край. Всеки от участниците може да представи свое лично творчество – стихотворение, есе, разказ, пътепис, публицистичен текст, историческо съчинение, ученически вестник. В направление Изобразителни и приложни изкуства са позволени авторски продукти чрез използване на различни техники - графика, акварел, пастел, масло, декупаж, макет и други.  
 
Всички конкурсни  материали трябва да бъдат представени в кабинет 309 в сградата на Община Тервел не по-късно от 12 октомври. Творбите на участниците ще бъдат оценявани от специалисти и общински служители.
 
Отличените с I, II и III място ще  получат Диплом и парична награда (100 лв. за първо място, 70 лв. за второ място и 50 лв. за трето място), осигурени от Община Тервел.