Община Силистра  стартира втори областен етап на проекта “Приеми ме ”
Община Силистра стартира втори областен етап на проекта “Приеми ме ” / Live.Varna.bg

Проектът "Приеми ме 2015" се изпълнява от Агенцията за социално подпомагане в партньорство с общините на територията на страната от м. декември 2015 г.

От 01.11.2016 г. стартира реализирането на втория етап проекта, който ще постави началото на прилагането на иновативен областен модел на управление и предоставяне на приемната грижа в страната.

Към Община Силистра са сформирани екипи за управление на проекта и предоставяне на услугата на областно ниво, които ще отговарят за общините Силистра, Дулово и Кайнарджа. За новосформираните областни екипи по приемна грижа е въведен стандарт за натовареност на социалните работници - не по-малко от 12 действащи приемни семейства, с които работи 1 социален работник.

Цялостният обхват по предоставянето на социалната услуга „Приемна грижа“ ще се осъществява от община Силистра, чрез Областния екип по приемна грижа, състоящ се от Началник екип и двама социални работници с работно място в областния град, които ще отговарят за всички кандидати и приемни семейства на територията на трите общини.
Към настоящия момент в Община Силистра има 20 утвърдени приемни семейства, в които са настанени 25 деца. В община Кайнарджа, утвърдените приемни семейства са 3, като в две от тях има настанени деца. В Община Дулово има 1 утвърдено приемно семейство, в което все още няма настанени деца.

Очакванията са с реализирането на следващия етап на проект „Приеми ме 2015“ да се осигури по-добро качество на живот на уязвими групи деца, да се насърчи тяхното пълноценно включване в живота на обществото, а социалната услуга „Приемна грижа“ да се доразвие на по-ефективно специализирано ниво.