инвалид
инвалид / iStock/Getty Images
Община Силистра подписа договор за безвъзмездна финансова помощ по проект "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания", финансиран по  Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г. Бюджетът на проекта е в размер на 521 848 лева, за срок от 18 месеца. Ще бъдат обхванати 220 души, а социалната услуга ще се предоставя 12 месеца.

Целта е подобряване качеството на живот и възможностите за социално включване на възрастните и хората с увреждания. С реализиране на проекта ще се изгради модел за патронажни грижи, включително за хора с хронични заболявания и трайни увреждания, чрез осигуряване на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в техните домове.

За извършване на мобилната работа ще бъде закупено подходящо транспортно средство. Администрирането на социалната услуга "Патронажна грижа" ще се извършва в две помещения - общинска собственост, където ще бъде разположено и необходимото оборудване. За предоставяне на интегрирани социално-здравни услуги, след проведен подбор, ще бъде назначен персонал, за който ще бъде осигурено обучение.