Община Добрич подписва меморандум за разбирателство с фондация Лумос
Община Добрич подписва меморандум за разбирателство с фондация Лумос / Дарик Добрич

Меморандум за разбирателство между oбщина Добрич и фондация "Лумос" ще бъде подписан в 11.00 часа. Документът ще постави началото на партньорски взаимоотношения, чиято цел е подкрепа на процеса на деинституционализация на домовете за деца и осигуряването на адекватните социални, здравни и образователни услуги в общността, които да могат да посрещнат нуждите на децата и техните семейства.

На събитието ще присъстват кметът на Добрич Детелина Николова, националният представител на "Лумос" за България Росица Петрова, както и националният консултант Харалан Александров.

Фондация "Лумос" е международна благотворителна организация, създадена от Джоан Катлин Роулинг, чиято мисия е да се сложи край на системното привеждане в домове на деца в неравностойно положение. В момента в Източна Европа един милион деца живеят в големи резидентни институции. „Научните данни недвусмислено показват, че въпреки добрите намерения, институциите вредят на здравето и развитието на питомците си. Правителствата, гражданските организации и обществото трябва да работят заедно, за да осигурят на всяко дете възможността да расте в грижовно семейство или близка до семейната среда", споделя Джорджет Мълхеър, изпълнителен директор на "Лумос".