Новите коли вече се регистрират само в КАТ
Новите коли вече се регистрират само в КАТ / Дарик Добрич

От 1 януари регистрацията на новопридобити автомобили се прави само в КАТ и вече  не е нужно собствениците да подават декларации в общината, увери зам.-финансовият кмет на Добрич Иван Колев. Той коментира темата по повод постъпил сигнал в редакцията на Дарик, че граждани, направили регистрация в КАТ са били пращани и в общината.

Съгласно измененията в Закона за местните данъци и всички еднолични собственици на МПС, придобити след 1 януари, трябва да ги декларират само в КАТ, посочи Колев.
Той поясни, че задължението да се минава през местните данъчни служби остава за хората, които притежават автомобили в съсобственост. Декларации пред общината трябва да подават и граждани, които искат да ползват данъчни облекчения или могат да се освободят от заплащане на данък, каквото право имат например притежателите на електрически автомобили, електрически мотоциклети и мотопеди.

Промените в закона предвиждат информацията, събирана в базата данни на МВР да се подава към Министерството на финансите и оттам към общините. Системата за връзка в момента се тества, обясни Колев. Община Добрич, която ползва софтуера за обработка на местни данъци и такси „Матеус", вече е настроила програмния продукт и очаква да се осъществи автоматичната връзка с Министерството на финансите, каза Колев. Той припомни, че законовите промените се направени, за да се обхванат всички моторни средства в национален мащаб, за да няма коли с неплатен данък. Измененията са в полза и на собствениците, които ще бъдат улеснени при данъчната регистрация на автомобилите си.

За увеличаване на събираемостта на данъка върху МПС е въведена още една промяна, посочи зам.-кметът. Пунктовете за технически прегледи ще имат връзка с базата данни на общините и до годишен технически преглед ще се допускат само коли с платен данък.

Началникът на КАТ Жулиян Минев обясни, че тестването на връзката между институциите засега върви успешно, от няколко дни данните от КАТ се изпращат по електронен път и гражданите вече не се изпращат за регистрация и в общината.