Нина Ставрева: Рок фест в Каварна ще има! Цонко Цонев: Унищожават рок традициите в Каварна
Нина Ставрева: Рок фест в Каварна ще има! Цонко Цонев: Унищожават рок традициите в Каварна / Twisted Sister бяха хит на юбилейното издание на Каварна рок фест © снимка: Guliver/Getty Images

„Рок фест в Каварна ще има. Обратната теза се разпространява само от бившия кмет на града Цонко Цонев” – това заяви в ефира на Дарик Добрич кметът на крайморския град Нина Ставрева.

„Не знам по каква причина г-н Цонев настройва феновете на рок музиката срещу общината. Въпреки това, както могат всички да се уверят, ние настоятелно пишем на компанията промоутър „България лайф мюзик”, която продава вече билети за фестивала. До 28 януари те трябва да ни уведомят за сключването на споразумение за използването на стадиона в Каварна. Помолихме ги да ни уведомят кои групи са поканили тази година, но те твърдят, че тази информация е конфиденциална. Все пак нас ни притеснява факта, че има фирма, която продава билети, а няма споразумение за използването на стадиона например. Да се надяваме обаче, че всичко ще си дойде на мястото. Ако тези организатори не дойдат да проведем разговор във връзка с организацията на фестивала и провеждането му, има варианти да поканим други. Но рок фест в Каварна ще има, каквото и да говори бившият кмет на града. Имаме предложения от продуцентски компании и ако настоящите промоутъри не желаят и не могат да организират феста, феновете, които са си закупили билети ще бъдат обезщетени” – коментира Ставрева.

Тя разказа пред Дарик, че в писмо до община Каварна, от „България лайф мюзик”  уверили, че работят активно по подготовката на фестивала през 2016 г., но декларирали, че този рок фест е дълбоко свързан с бившия кмет на града, който е негов създател, лице и идеолог  и приканвали ръководството на общината  да стартира диалог с г-н Цонев по темата, така че той да стане част от организацията по провеждането на фестивала.

„Отчитаме изключителния принос на г-н Цонев за създаването на рок фестивала, но не смятам за оправдано и логично да ни бъдат поставяни условия с кого да провеждаме диалог и на кого да намираме работа в организирането на събитията. Приемам написаното от тях като ултиматум и заязявам, че ултиматуми няма да приема” – категорична бе Ставрева.

Тя изрази недоумение защо е необходимо да се настройват рок феновете срещу Каварна. „Г-н Цонев използва като че ли рокът за политическо отмъщение над града” – заяви още кметът на Каварна. Въпреки това Ставрева подчерта, че е отворена за диалог с Цонев. „Досега сме разговаряли веднъж с него при встъпването ми в длъжност. От тогава досега той се изявява само по национални медии и не е потърсил контакт с мен с намерението да обсъдим важни за града ни теми.  При наличие на предложения и идеи аз съм готова да ги обсъдя, но категорично  отказвам да влизам в диалози по несъществуващи теми” – каза Нина Ставрева.

От своя страна Цонко Цонев коментира бъдещето на традиците в Каварна:

„Не само, че никой не ме е поканил да помагам по организацията на рок феста, но ми се струва, че има съзнателно дистанциране от мен. Ставрева провали една традиция, която се поддържаше 12 години – да посрещаме Нова година с рок в Каварна. Унищожиха Нова година и ме обвиняват, че съм саботирал Джулай морнинг, а Джон Лоутън и БТР отидоха в Тутракан, защото никой не ги е поканил в Каварна.”

Според Цонев от „България лайф мюзик” не са поставяли ултиматум, а призовали най-културно за диалог.

Бившият кмет на Каварна категорично отрече, че е водил разговори за преместването на рок феста в София или Пловдив. „Това са спекулации и глупости. Ако някой направи рок фестивал на друго място, той няма вече да се казва Каварна рок фест. Общината не е организатор на този фестивал, защото тя не сключва договор с групите, които идват и не дава нито една стотинка за организацията на събитието. По българското законодателство организатор е този, който прави договор с групите, който си харчи неговите пари и рискува и разбирате ли до какъв абсурд стигаме, когато някой друг, който не е дал една стотинка  иска да регистрира име и да каже на другите – вие си дайте парите за тази година, а догодина ще видим дали ще работим с вас или с някой друг. Затова винаги промоутърите са си регистрирали марките на фестивалите през годините и имената на събитията са били различни – Калиакра рок, Каварна рок фест, Каварна рок” – обясни Цонев.

 

Той разказа още, че при постъпването на Ставрева в длъжност й обяснил, че общината има задължения за разплащане, но в хазната ще влязат 1 млн. и 500 хил.лв от ДДС, заработено в периода 2007 – 2013 г. по европейски проекти, с които ще бъдат погасени неразплатените плащания. „Месец и половина госпожата не слизаше от ефира да обяснява колко е зле общината, едва ли не няма никакви пари и не може да се разплаща и така до средата на декември, когато в общината влязоха 1 млн. 804 хил.лв. Тогава настана пълна тишина – раздадоха си бонуси по 400 лв., платиха по 400 лв. на детските градини, платиха заема по Флаг, който бе приключен авансово за 2016 г. – 150 хил.лв. и чак когато аз попитах на сесия в края на годината, тогава хората разбраха, че тези пари са дошли и ние влизаме в новата година с 300 хил. лв. Разбирате ли, че става дума за човек, който не казва истината, когато не му е изгодно или я премълчава. Знам много неща, които вие не знаете и които скоро ще излязат наяве и тогава ще разберете дали мога да седна на една маса с г-жа Ставрева и да се разбера с нея” – заяви Цонко Цонев.