Областен съвет
Областен съвет / netinfo
Доброволни формирования има в четири от общините на Добричка област – Тервел, Генерал Тошево, Балчик и Крушари. Предстои такива да бъдат изградени в общините Каварна и Шабла. Това стана ясно на днешното заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия при губернатора Красимир Кирилов.

Няма създадени доброволни формирования въпреки многобройните кампании в общините Добрич и Добричка. Като проблем представителите на местната власт споделиха липсата на млади хора и застаряващото население, което не отговаря на изискванията. 

Пожарникарите от Добричко отчитат спокойно лято

"Сред проблемите бе посочено и нежеланието за доброволчество и работа без заплащане. За ефективно включване на доброволни формирования при тежка зимна обстановка и други ситуации, сериозна пречка се явява и липсата на техника", споделиха още представителите на общините. 

"Статистиката на национално ниво показва, че с всяка година расте броят на произшествията, при които оказват помощ доброволни формирования. За 2016 година съществуващите в страната 205 формирования с общо 2850 доброволци са помагали в 501 произшествия. Те оказват съдействие при тежка зимна обстановка, наводнения, горски пожари и аварии, като тази в Хитрино", посочиха от РД "Пожарна безопасност и защита на населението". 

Като слабост се отчита ниската мотивация и привличането на млади хора във формированията на възраст между 16-18 години.